Airbus käyttää Stratasys 3D-tuotantokoneita

8.5.2015

Uuden Airbus A350 XWB matkustajakoneen valmistuksessa käytetään yli 1000 3D-tulostettua osaa jotka tehdään FDM-tuotantokoneilla. Tämä on yllättävä uutinen AM-tekniikan soveltuvuudesta lujuus- ja materiaaliteknisesti erittäin vaativiin kohteisiin.

Airbus-Fortus-3D-printer-Stratasys-Nyhet.png

FDM tekniikalla tulostettujen osien käyttö aloitettiin A350 XWB koneissa joiden toimitukset alkoivat  vuonna 2014. Airbus koneissa  3D-tulostetuilla osilla voitiin korvata  aiemmin muilla tekniikolla valmistettuja osia, merkittävä muutos nopeutti ja paransi toimitusketjun joustavuutta sekä kykyä pysyä sovituissa toimitusajoissa.

Airbus ja Stratasys aloittivat kehitysyhteistyön ja sertifioinnin vuonna 2013 osana riskienhallintaa. Siitä muodostui tärkeä osa A350 XWB ohjelmalle ja vakuuttava esimerkki koko ilmailu- ja muulle teollisuudelle.

Osien tulostuksessa käytettiin  ULTEM™ 9085 FDM-materiaalia  joka on nykyisin sertifioitu  Airbus koneiden valmistuksessa käytettäväksi materiaaliksi. ULTEM™ 9085 materiaalilla saavutetaan erinomainen lujuus- painosuhde, lisäksi se täyttää ilmailualalla käytetyn FST- normin (syttymispiste, savun ja myrkyllisten kaasujen muodostus) joka määrittelee sopivuuden koneen sisätilojen rakenteissa.

Kokonaisuudessaan tämä mahdollisti Airbus´in valmistaa kestäviä ja kevyitä osia ja samalla lyhentää merkittävästi valmistusaikoja sekä kustannuksia.

”Molemmat yritykset ovat jakaneet näkemyksensä uusien innovatiivisten tekniikoiden käytöstä suunnittelussa ja valmistuksessa ja pystyneet saavuttamaan huomattavia etuja” kertoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Dan Yalon /Stratasys”

 “Meidän AM-teknisillä ratkaisuilla pystytään valmistamaan vaikeamoutoisia osia tarpeen mukaan, sillä voidaan varmistaa toimitusaikojen luotettavuus toimitusketjuissa. Materiaalia lisäävä valmistus on myös taloudellisesti edullista perinteisiin menetelmiin nähden koska materiaalihävikki on hyvin vähäinen.

Stratasys odottaa yhteistyön tuovan myös muita etuja ja olla oleellinen osa Airbussin tulevaisuuden tehdasta”

Stratasys´in kumppanit ovat johtavavia yrityksiä: Ilmailun, autoteollisuuden, kulutustavaroiden ja lääketieteen toimialoilla ja ovat hyväksyneet AM-tekniikan osaksi vaihtoehtoisia tuotantoprosesseja. Materiaalia lisäävä valmistus mahdollistaa osien tuotannon täysin digitaalisesti, vähentää materiaalikustannuksia ja varastointitarvetta sekä sallii muutoksien ja uusien innovaatioiden lisäämisen helposti kesken tuotteen elinkaaren.