Volvo Trucks valitsi AM-tekniikan

20.3.2015

3D-tulostetut tekniset muovit vaihtoehtona metalleille: Miksi Volvo Trucks valitsi AM-tekniikan moottorien asennustyökalujen valmistukseen.

Banner-Volvo-Protech-Stratasys.jpg

Volvo Trucks -auton moottorin täytyy olla vahva, tehokas ja luotettava. Toimintatavat ja innovaatiot autojen valmistuksessa ovat perinteisesti varmistaneet tuotteiden ehdottoman luotettavuuden ja tuotannon tehokkuuden.

Käytettävät asennus ja aputyökalut on aina pyritty tekemään kestäviksi  ja myös ergomisesti käytettäviksi. Tästä syystä Volvo valmistaa nykyisin yli 30 asennustyökalua käyttäen Stratasys FDM- tekniikkaa. Uudella AM- valmistustekniikalla Volvo on saavuttanut yli 94% ajansäästön työkalujen valmistuksessa.

Aikaisemmin kaikki tarvittavat tyokälut valmistettiin tavanomaisilla valmistusmenetelmillä, kertoo

VolvoTrucks  -autojen  tuotantojohtaja Pierre Jenny Ranskassa. Hän kertoo että suunnittelu ja valmistusaikoja on nykyisin pystytty lyhentämään 36 päivästä 2 päivään, käyttämällä valmistuksessa materiaalia lisäävää FDM -tekniikkaa, ABSplus materiaalia sekä Stratasys Fortus 3D tuotantokonetta .

Toimintatapojen muutos on kokonaisuudessaan tehostanut tehtaiden tuottavuutta. Se on parantanut joustavuutta ja lyhentänyt toimitusaikoja sekä lisäksi vähentänyt jätteen määrää ja kustannuksia.

”Kun räätälöityjä  erikoisvälineitä tarvitaan pieniä kappalemääriä, niin tulostettuna ABS –materiaalista hinta per/ cm3 on keskimäärin 1€/cm3 ja vertailun vuoksi 100€/cm3  mikäli käytetään metallista tehtyä samanlaista osaa” Pierre Jenny arvioi.

“Stratasys 3D- tulostus on vaikuttanut huomattavasti tapaamme työskennellä”  sanoo Jenny. ” Tulostus on antanut meille mahdollisuuden valmistaa käytännössä minkälaisia työkaluja ja apuvälineitä tahansa nopeasti. Se joustavoittaa työnkulkua ja poistaa monia ongelmakohtia tuotannossa”.

Kun kuorma-autojen tuotantoon hankittin  Stratasys Fortus 3D tuotantokone  niin kolmen kuukauden kuluttua yli 30 tuotannossa käytettävää erikoistyökalua oli valmistettu suoraan 3D-tulostamalla. Kevyitä kiinnittimimä,  erilaisia jigejä sekä ergomiseksi suunniteltuja  asennuspitimiä kokoonpanolinjoille.

”Koska työskentelemme raskaassa teollisuudessa niin luotettavuus on meille ensiarvoisen tärkeä asia. Toistaiseksi jokainen 3D-tulostettu osa ja kappale on osoittautunut tarkoitukseensa 100% sopivaksi ja luotettavaksi”. Sanoo Jean-Marc Robin, Volvo Trucks´in  -tekninen johtaja.

”Tämä on ratkaisevan tärkeää käytännön näkökulmasta mutta uusi toimintatapa on saavuttanut myös asentajien luottamuksen ja poistanut perinteisiä ennakkoluuloja siitä että toimiakseen kunnolla kaikki pitäisi valmistaa metallista”

Robin´in mukaan kehittämällä ja valmistamalla tuotantotyökaluja  AM-tekniikalla, annetaan suunnittelu- ja valmistustiimille paremmat mahdollisuudet välttää materiaalijätettä ja tehdä toiminnallisesti parempia työvälineitä. Myös malliin tarvittavat muutokset ovat helposti toteutettavissa ennen tulostusta.