3D-malli Tukholman keskustasta

Mitekgruppen suunnitteli ja tulosti 9,1 x 8,6 metrin 3D-mallin Tukholman keskustasta Dimension 3D-tulostimen avulla. Samanlaisen mallin tekeminen käsin olisi kestänyt vuosia, mutta ainetta lisäävän valmistuksen avulla projekti oli valmis muutamassa kuukaudessa.

Mitekgruppen-Stratasys-Protech-Stockholm.jpg

Mitekgruppen on ruotsalainen mallinvalmistus yritys, joka valmistaa esimerkiksi arkkitehtuurimalleja ja pienoismalleja arkkitehdeille, kunnille ja rakennusyrityksille. Vuonna 2005 Mitekgruppen sai suuren tilauksen Tukholman kaupungilta rakentaa esittelymalli Tukholman keskustasta skaalalla 1:1000, jossa oli yli 10 000 rakennusta.

Tiukka aikataulu johti 3D-tulostimen hankintaan

Mitekgruppenin ensimmäinen haaste oli selvittää, kuinka voidaan luoda niin iso näyttelymalli vain kuudessa kuukaudessa. Heidän perinteinen valmistusmenetelmänsä, johon käytettiin usein paperia, kartonkia ja puuta, olisi ollut liian aikaa vievää. Tutkittuaan muita työtapoja ja tekniikoita, he huomasivat 3D-tulostuksen olevan ainoa vaihtoehto pysyäkseen aikataulussa. Yritys otti yhteyttä Protechiin ja pian sen jälkeen Dimension SST 768 seisoi heidän toimistossaan.

Vuosi muuttui vain muutamaksi kuukaudeksi

-   "Tämän kokoinen käsintehty malli olisi vaatinut valtavasti aikaa”, sanoo Martin Jonsson, Mitekgruppenin osakas & suunnittelija. "Samanlaisen mallin tekeminen käsin olisi kestänyt vuosia. Dimension 3D-tulostimen sekä Google Earth:n kuvien avulla saimme projektin valmiiksi vain muutamassa kuukaudessa”.

Saatuaan osan olennaisista 3D-materiaaleista Tukholman kaupungilta ja uuden CAD-ohjelman, he pystyivät aloittamaan projektin. Karttojen, piirustusten, ilmakuvien ja Google Earth:n kuvien avulla he piirsivät kaikki kaupungin tuhannet rakennukset.

Pienoismalli on jaettu 38:aan osaan ja mallin koko on noin 48m².