Premo panostaa 3D-tekniikkaan

Perheyritys Premo AB Ruotsin Karlskogassa käyttää Fortus 450mc konetta lopputuotteiden tulostukseen asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Ilman ainetta lisäävää valmistustekniikkaa (AM) tuotteita ei olisi ollut mahdollista valmistaa.

Protech-premo-Premogrip-stratasys-4.jpg

Premo tarjoaa valmistusta räätälöityihin asiakastarpeisiin modernissa ympäristössä. Vuonna 2016 yritys investoi kahteen 3D-tulostimeen, Fortus 450mc:hen ja MakerBot Replicator+:aan. 3D-tekniikkaa käytetään nyt yrityksen oman ergonomisen Premogrip®-tuotteen koko tuotantoketjussa sekä muissa asiakkaille räätälöidyissä tuotteissa. Ilman ainetta lisäävää valmistustekniikkaa (AM) tuotteita ei olisi ollut mahdollista valmistaa, kertoo yrityksen perustaja Bengt Jansson.

Konepajateollisuudesta 3D-tulostukseen

Bengt Jansson on toiminut aiemmin Bofors nimisessä teollisuusyrityksessä Karlskogassa. Vuonna 1990 Bofors tarjosi työntekijöilleen mahdollisuuden perustaa oma yritys. Bengt otti vapaata kahdeksi vuodeksi ja perusti Premon, joka alun perin tarjosi kaiverruspalveluja. Saab ja Bofors olivat sen ajan suurimmat asiakkaat. Viime vuosina yritys on panostanut valmistukseen 3D-tekniikalla.

FDM-tekniikasta tuli itsestään selvä valinta

Jo vuonna 1986 Bengtin työskennellessä Boforsilla, kiinnostus 3D-tulostukseen heräsi. Yritys tilasi tuolloin ensimmäisen 3D-tulostetun osan Electroluxilta. Sen jälkeen alalla ei paljon tapahtunutkaan Bengtin mukaan. Noin 20 vuotta myöhemmin vuonna 2016, kun Protech esitteli Stratasysin uutta Fortus 3D-tulostinta Elmia työvälinemessuilla, Bengt tunsi, että oli oikea aika investoida 3D-tulostimeen. Fortus 450mc täytti yrityksen vaatimukset lopputuotteiden tuotannolle.

Protech-premo-Premogrip-stratasys.jpg

Premogrip® – 3D-tulostettu asiakasräätälöity kahva

Suuri kiinnostus golfiin herätti ajatuksen kehittää erityinen räätälöity käsikahva golfmailoihin. Premo aloitti valmistamaan tällaista kahvaa 3D-tekniikan avulla, joka myöhemmin sai nimekseen Premogrip®. Nimi hyväksyttiin rekisteröidyksi tavaramerkiksi vuonna 2018.

3D-tekniikka koko tuotantolinjalla

Premogrip®: n valmistusprosessin ensimmäinen vaihe on kahvan 3D-skannaus ja muuntaminen digitaaliseksi tiedostoksi. Ensimmäinen prototyyppi tulostetaan MakerBot Replicator+:lla, jolla verifioidaan muotoilu. Lopputuote tulostetaan Fortus 450mc:llä ja jälkikäsittely tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti

Premogrip® sovellusalueet

Premo näkee suuria mahdollisuuksia uusissa henkilökohtaisesti räätälöidyissä ergonomisissa kahvoissa erilaisissa sovelluksissa, kuten urheilu- ja vapaa-ajan välineissä, työkaluissa sekä apuvälineissä.

-    Myös vakuutuslaitokset ja työvoimapalvelut ovat osoittaneet kiinnostusta Premogrip®:iin, sanoo Bengt. Siellä nähdään suurta potentiaalia erikoisvalmisteisille kahvoille, kun ihmiset tarvitsevat erilaisia apuvälineitä työssään. Tämä voi myös auttaa ihmisiä pääsemään paremmin kiinni työelämään. Premon haasteena on löytää jälleenmyyjiä, jotka uskovat tuotteeseen.

Asiakkaalle kustomoidut tuotteet 3D-tekniikalla

Alkuperäinen osa moottoripyörästä 3D-skannataan, mallinnetaan halutut muutokset CAD-ohjelmalla ja tulostetaan lopputuotteeksi Fortus 450mc:llä. Sen jälkeen osat toimitetaan haluttaessa maalattaviksi asiakkaan toiveiden mukaisesti. Asiakkaalla on mahdollisuus yksilölliseen muotoiluun, mikä tuo persoonallisen leiman moottoripyörään.

-    3D-tekniikan etuna on, että toivotusta muodosta tulee oikea ja tarkka, sanoo Bengt. Hänen mukaan on tärkeää saada tuotteesta kevyempi, kuin esimerkiksi sorvilla ja jyrsimellä valmistettuna.

protech-stratasys-platinum-partner.png


Yhteystiedot

Ota yhteyttä suoraan myyjään tai lähetä yhteystietosi yhteydenottolomakkeella, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Jari Laine
jari.laine@protech.fi
Puhelin: +358 50 555 6688
Varaa Teams- tai puhelinkokous kanssani tästä.


Yhteydenottolomake

*Pakollinen tieto