Onnistunut investointi yliopistolle

Syddanskin yliopistoon (SDU) on hiljattain asennettu Xact Metal 3D-tulostin, jota voivat käyttää opiskelijat, tutkijat ja paikalliset yritykset. Edullisten investointi- ja käyttökustannusten ansiosta yliopisto saa rahoilleen vastinetta.

SDU Protech Xact Metal.jpg

SDU perustettiin vuonna 1966 ja sillä on nykyään 26 700 opiskelijaa ja 3900 työntekijää kuudella kampuksella. SDU Sønderborg tarjoaa ainutlaatuisen ja kansainvälisen oppimisympäristön, jossa on tutkijoita ja opiskelijoita 50:stä eri maasta ja laaja valikoima mm. erilaisia insinöörikoulutuksia.

–    Metallitulostin on ollut toivelistalla jo pitkään ja vuonna 2021 saimme sen toteutumaan, kun mekaniikan ja elektroniikan oppilaitos investoi yliopiston ensimmäiseen Xact Metal XM200C 3D-metallitulostimeen, kertoo insinööri Andrei-Alexandru Popa.

Vakiintuneet tuotantolaitokset

Andrei-Alexandru Popa.jpgAndrei työskentelee insinöörinä SDU Mekatronik / CIM:ssä ja on äskettäin suorittanut tohtorintutkinnon ainetta lisäävästä valmistuksesta mekatroniikassa. Hänen työtehtäviinsä kuuluu mm. opettaminen, työpajojen johtaminen ja yhteistyö paikallisten yritysten kanssa Sønderborgissa.

SDU:lla on jo aikaisemmin vakiintuneet tuotantolaitokset, jotka sisältävät esimerkiksi 15 FDM 3D-tulostinta ja 4 hartsipohjaista 3D-tulostinta. Metallinkäsittelyä varten he ovat hiljattain hankkineet myös sintrausuunin.

–    Seuraava luonnollinen askel meille oli hankkia 3D-metallitulostin, kertoo Andrei. Koska Xact Metal 3D-tulostimessa on avoin järjestelmä, se oli ilmeinen valinta SDU:lle. Alhaisilla investointi- ja käyttökustannuksilla saamme todella vastinetta rahoillemme, Andrei sanoo.

Käyttäjäystävällinen 3D-tulostin

On helppo nähdä, kuinka tyytyväinen Andrei on Xact Metal 3D-tulostimen investointiin. XM200C luo todella hienoja metalliesineitä. Silti Andrei ja hänen kollegansa yrittävät aina parantaa jo ennestään hyvää laatua hienosäätämällä joitain parametreja. Sitä arvostetaan korkeasti tutkimusalalla.

–    Toistaiseksi olemme tulostaneet vain SS-316L:llä tutustuaksemme kaikkeen, mitä on tiedettävä, Andrei jatkaa. Olemme myös testanneet koneen rajoja useilla eri tavoilla. Muutama päivä sitten testasimme Inconel 625:tä ja 718:aa yhdessä kuparin kanssa ja odotamme innolla tulosteiden käyttämistä mekatronisissa sovelluksissamme, Andrei kertoo.

Andrein lisäksi useat opiskelijat työskentelevät 3D-tulostimella, joka on erittäin käyttäjäystävällinen. Vaikeampi osuus on tulostuksen valmistelutyö ohjelmiston kanssa mutta sen tekeminen on yleensäkin ottaen tärkeä perusta 3D-metallitulostuksessa.

Tyytyväisyys investointiin

Tutustuminen Protechiin juontaa juurensa kaukaa, kun Andrei opiskeluaikoina yli vuosikymmen sitten tutustui Stratasys FDM 3D-tulostimiin.

–   Kun puhutaan 3D-tulostuksesta Tanskassa, kaikki tietävät Protechin, Andrei sanoo. Siksi SDU:n oli hyvin luonnollista ottaa yhteyttä Protechiin kuullakseen heidän suosituksensa 3D-metallitulostuksesta.

Etelä-Tanskan yliopisto on edelleen kokematon 3D-metallitulostuksen suhteen. Tähän mennessä on ollut useita haasteita ratkaistavana, mutta he ovat enemmän kuin tyytyväisiä sijoitukseensa ja odottavat innolla, että pääsevät jakamaan kokemuksiaan Xact Metal 3D-tulostimesta. Tavoitteena on, että 3D-metallitulostus saa alueella entistä paremman otteen.

Hyvä yhteistyö ja keskustelut korostuvat myös yhteistyössä Protechin kanssa.

–    Voin vain kehua Protechin henkilökuntaa, joka on nopea vastaamaan kysymyksiimme myös normaalin työajan ulkopuolella. Odotamme innolla tulevaa yhteistyötä Protechin kanssa, Andrei päättää.

Lue lisää SDU:sta www.sdu.dk. Voit myös seurata SDU Sønderborgia ja heidän projektejaan LinkedIn:ssä.

XactMetalLogo.png


Haluatko tietää lisää?

Ota yhteyttä Protechiin saadaksesi lisätietoa, kuinka ainetta lisäävää valmistusta voisi käyttää yrityksessäsi. Autamme löytämään oikeat ratkaisut, jotka tehostavat tuotekehitysprosesseja ja vähentävät tuotantokustannuksia.

Jari Laine
jari.laine@protech.fi
Puhelin: +358 50 555 6688
Varaa Teams- tai puhelinkokous kanssani tästä.


Yhteydenottolomake

*Pakollinen tieto