Protechin historia

25 vuotta kestäneen liiketoiminnan kehityksen jälkeen Protech on nyt Pohjoismaiden suurin 3D-tulostimien jälleenmyyjä.

1980-luvun lopulla Anders Brask ja Evald Ottosson tapasivat Karlebossa, mikä oli tuolloin Pohjoismaiden suurin konepajateollisuuden koneiden ja tarvikkeiden kauppapaikka. Evald oli Karlebossa työssään ensimmäistä päivää hänen tavatessaan Andersin, joka oli työskentelemässä siellä viimeistä päiväänsä. Herrat tervehtivät toisiaan ja silloin Protechin historia alkoi. Anders ja Evald keskustelivat muutaman vuoden ajan ja päättivät alkaa tekemään jotain yhdessä. Vuonna 1993 Protech perustettiin. Liikeideana oli myydä CAD/CAM-ratkaisuja valmistavan teollisuuden yrityksille.

CAD/CAM silloin ja nyt

Protechia perustettaessa yrityksille myytiin 2D CAD/CAM-tekniikkaa. 3D CAD/CAM-tekniikka oli tuolloin uutta ja ainutlaatuista, jota vain harvat yritykset tarvitsivat. Pääosin autoteollisuus auttoi 3D CAD/CAM-tekniikan kehitystä eteenpäin. Protechin ensimmäisen 3D-järjestelmän toimittaja oli yhdysvaltalainen yritys nimeltä CAMAX. Muutaman vuoden kuluttua CAMAX poistui markkinoilta, jolloin Protech löysi toisen 3D-CAD/CAM-järjestelmän palveluntarjoajan, Delcamin.

Vuonna 1997 Protech oli Delcamin ainutlaatuisen 3D CAD/CAM -tekniikan jälleenmyyjä vähittäiskauppiaille ja työkalujen valmistajille. 1990-luvun lopulla monet Protechin Delcam-asiakkaat etsivät CAD-tekniikkaa työkalusuunnittelua varten.

Sattumalta Protech löysi ranskalaisen ohjelmistokehittäjän, Misslerin. Misslerillä oli ainutlaatuinen CAD-järjestelmä TopSolid, jonka Protech otti edustukseensa Pohjoismaissa vuonna 1998. TopSolidista tuli nopeasti yksi yleisimmistä CAD-järjestelmistä työkalusuunnittelussa.

TopSolidilla on aina ollut laaja valikoima erikoisratkaisuja eri toimialoille. Vuonna 2006 esiteltiin CAD/CAM-ratkaisu huonekalu- ja puutuoteteollisuuteen. Viimeisen 12 vuoden aikana Protechista on tullut johtava CAD/CAM-järjestelmien jälleenmyyjä puutuoteteollisuudelle. Asiakkaina on 80 pohjoismaista alan yritystä.

Protech on nykyään Autodeskin CAD/CAM-järjestelmien jälleenmyyjä, koska amerikkalainen CAD/CAM -yritys, Autodesk osti Delcamin vuonna 2015. Protech etsii jatkuvasti uusia CAD/CAM-ratkaisuja pohjoismaiselle teollisuudelle. Viimeisimmäksi Protechista tuli Autodesk Netfabbin jälleenmyyjä vuonna 2017.

Protech-showroom-evald-ottosson.jpg

Pohjois-Euroopan ensimmäinen 3D-tulostin Stratasysiltä

Ajan saatossa ainetta lisäävää valmistustekniikkaa (AM) alettiin Ruotsissa suhtautumaan vakavasti. 1990-luvun alussa Anders Tufvesson ja Lasse Gistorp työskentelivät Verktygstekniskt Centrum Ystadissa (VTC). He olivat liikekumppaneita Anders Braskin kanssa. He kolme lähtivät työmatkalle Yhdysvaltoihin ja vierailivat samalla Stratasysillä.

Kiinnostus 3D-tulostimiin heräsi ja niiden mahdollisuudet tulivat selväksi Tufvessonille ja Gistorpille. Pian vierailun jälkeen Protech sai Stratasysin luottamuksen rakentaa ja varmistaa agentuuri Pohjoismaissa. Vuonna 1994 Protech myi Pohjois-Euroopan ensimmäisen Stratasys 3D -tulostimen VTC: lle. Se oli ensikosketus siihen, että 25 vuotta myöhemmin olemme 3D-tulostimien suurin jälleenmyyjä Pohjoismaissa.

Katsaus ainetta lisäävään valmistustekniikkaan (AM)

90-luvun puolivälissä maailmanmarkkinat muodostuivat muutamien valmistajien ja muutaman sadan koneen 3D-tulostimista. Stratasysin ensimmäinen jälleenmyyjien tapaaminen vuonna 1994 pidettiin koko maailman jälleenmyyjille pienessä kokoushuoneessa.  Tänä päivänä Stratasysillä on yli 300 jälleenmyyjää ympäri maailmaa ja yli miljoona asennettua 3D-tulostinta maailmalla.

-    "Protech uskoi Stratasys FDM 3D -tulostimien myyntiin, koska tekniikka oli ainutlaatuista ja se tuntui mukavalta työltä", Evald sanoo. "Me yksinkertaisesti ajattelimme, että se oli hieno asia ja näimme siinä potentiaalia, joten päätimme ryhtyä toimiin aikaisessa vaiheessa", Anders täydentää.

Protech satsasi tuolloin oikeaan asiaan ja voimme ylpeänä mainita, että vuonna 1995 Protech oli maailman suurin Stratasys 3D -tulostimien jälleenmyyjä.

Protechin suuri kasvu

Vuoden 2000 alussa 3D-tulostimien myynti oli vähäistä Pohjoismaissa. Vuonna 2002 lanseerattiin uusi Stratasys Dimension FDM 3D-tulostin, joka kasvatti paljon markkinoita. Ennen Stratasys FDM 3D -tulostin maksoi n. 140 000 €, mutta Dimension mahdollisti Protechin tarjota nopeamman, luotettavamman ja paremman 3D-tulostimen neljänneksellä entisestä hinnasta.

Lisääntyneen myynnin myötä Protech laajeni. Seuraavana vuonna Protech Ruotsissa perusti markkinoiden tarpeisiin pohjautuvan myynti- ja palveluorganisaation. Pohjois-Euroopan nopean tuotannonkasvun myötä Protechilla oli kasvava tarve palkata paikallinen henkilöstö kaikkiin Pohjoismaihin. Vuonna 2004 Protech avasi ensimmäisen ulkomaisen toimistonsa Tanskassa. Muutamaa vuotta myöhemmin avattiin toimistot myös Norjaan ja Suomeen.

Yhtiön kasvu on ollut viime vuosina noin 30-35%. Tänä päivänä Protech työllistää yli 35 työntekijää Pohjoismaissa.

Protech-lager-supoort.jpg

Luotettava ja varma toimittaja

Protech on luotettava ja varma toimittaja, joka on tällä hetkellä Pohjoismaiden suurin 3D-tulostimien jälleenmyyjä. Protechin visio on aina ollut auttaa asiakkaitaan valitsemaan oikeat 3D-tulostimet tuotantotarpeisiinsa.

Paikallisen materiaalimyymälän ja nopeiden materiaalitoimitusten sekä käytettävissä olevien huoltoteknikkojen ansiosta Protech on luonut suuren luottamuksen pohjoismaisille asiakkailleen. Protech on varma toimittaja, joka ymmärtää asiakkaiden 3D-tulostuksen merkityksen.

-    "Muistan asiakkaan, joka sanoi – Te ette luovuta, sen takia jatkamme kanssanne", Evald sanoo. "Se on todiste siitä, että onnistumme".

Ympäristötietoinen johtajuus Protechissa

Protech on vuosien varrella edistänyt 3D-tulostimien pohjoismaisten toimittajien ympäristötietoisuutta. Protech on onnistunut vähentämään 3D-tulostimien ympäristövaikutuksia pyrkiessään jatkuvasti parantamaan kierrätystä ja materiaalien uudelleenkäyttöä. Protechin intensiivinen työ ympäristötietoisuuden lisäämiseksi on inspiroinut muitakin Pohjoismaisten markkinoiden toimittajia ja tehnyt 3D-tulostimien jälleenmyyjistä ja valmistajista ympäristötietoisempia.

Aina teknologisen kehityksen kärjessä

Protech on aina ainetta lisäävän valmistustekniikan (AM) kehityksen kärjessä. Vuonna 2014 Protech aloitti Stratasys PolyJet -jälleenmyynnin Pohjoismaissa. 3D-tulostustekniikan dramaattisesti kasvavan kehityksen myötä monet yritykset ovat alkaneet etsiä yhä enemmän AM-sovelluksia.

Kolmas liiketoiminta-alue

Vuonna 2017 alkoi panostaminen 3D-metallitulostimiin, jolloin Protechista tuli Pohjoismaiden yksinoikeutettu Desktop Metalin jälleenmyyjä. Desktop Metaliin investoiminen toi nopeasti vakautta uuteen liiketoiminta-alueeseen. Desktop Metalin ollessa tuotevalikoimassa, Protech voi tarjota täydellisen ratkaisun metallitulostukseen. 3D-metallitulostimet kehittyvät nopealla tahdilla. Desktop Metalin avulla Protech voi tarjota metallitulostusratkaisuja useille eri sovellusalueille.

Vuonna 2019 Protech näki markkinoiden olevan valmiina Metal PBF (Metal Powder Bed Fusion) tekniikkaan perustuville metallitulostimille. Samoihin aikoihin Xact Metal julkaisi ryhmän 3D metallitulostimia. Xact Metal on innovatiivinen ja nopeatempoinen valmistaja USA:n Pensylvaniasta.

Protech juhlii 25-vuotista taivaltaan

Protech on ollut 25 vuotta mukana rakentamassa Pohjoismaisia 3D-tulostimien markkinoita. Millään muulla Pohjoismaisella yrityksellä ei ole vastaavaa kokemusta toimittaa tarvikkeita ainetta lisäävää valmistustekniikkaa (AM) varten. Tämä tekee Protechista ainutlaatuisen pohjoismaisen yrityksen. Uskollisen ja osaavan henkilökunnan ansiosta Protech on saanut etulyöntiaseman asiakkaiden keskuudessa. Asiakastyytyväisyys perustuu Protechin kolmeen tärkeään toimintatapaan: tuki, koulutus ja nopeat toimitukset.

-    "Yksi hauskimmista asioista työssämme ovat asiakaspalauteet", Anders sanoo. "Mahdollisuuksien mukaan tapaamme asiakkaita ja keskustelemme 3D-tulostimen käytöstä. Selvitämme myös, kuinka voimme auttaa heitä jatkossa liiketoiminnan kehittämisessä. Siinä samalla opimme uskomattoman paljon koko ajan", Evald toteaa.

Nykyään Protech tarjoaa 3D-tulostimia ja CAD/CAM-järjestelmiä seuraavilta yrityksiltä: Stratasys, MakerBot, Desktop Metal, Xact Metal ja TopSolid.HeaderProtech25webb-right.jpg